Uppteckning nummer NM-MNM1998

Titel: Besvärjelse.

Upptecknare: Emil Löfgren

Socken/stad: Njurunda

Vår Herre Jesus Krsitus, ditt röda kors, därmed vann han all djävulens makt. På hans makt binder jag allt ont i luft och på jord; jag binder allt ont i vatten och på vatten; jagt binder med ett band, som vår Herre band de förhärdade judar i örtagården: jag binder alla djävlar i sina färger. Både röda och blå blackiga och grå, svarta och vita, gröna om de finnas, att där icke må göras denna människa N.N. mera skada, än en mus kan göra en jordfast sten, och det gör ajg alltsammans i Fadrens makt, sonens kraft och den helige andes visdom, i den store Johannés och Petri namn. Amen! Amen! Amen!

Emil Löfgren: Folktro, sed och sägen. Malmö 1918, sid. 45. (Då dessa anteckningar gjordes för flera år sedan, antecknades inga namn på sagesmännen, varför dessa ej säkert kunna angivas här).